Kettő kevesebb, mint egy(?)

CIB Bank Online, valamint CIB Internet Bank

A CIB bank webes alkalmazásai közül ezt a kettőt érdemes egymás mellett vizsgálni, mert jó okkal üzemelteti mindkettőt a lakossági ügyfélkör számára a bank. A redundancia értelme a CIB honlapja szerint az, hogy az újabb felület, a CIB Bank Online és a régi, a CIB Internet Bank kiegészítik egymást.

Míg az előbbiről azt írja a hivatalos ismertető, hogy:

  • Egyszerűen kezelhető felület
  • Használatához csak egy böngésző szükséges
  • Leggyakoribb pénzügyi igényeket lefedő funkcionalitás

addig az utóbbi jellemzői:

  • Az internetbank biztonságát a #withKEY funkció garantálja
  • Java technológiát támogató böngészőkön érhető el
  • Teljes körű funkcionalitás

Valójában a lényeges különbség az utolsó jellemzőben rejlik. Azaz az új felület nem ad teljes funkcionalitást, hanem csak az egyszerűbb funkciókat célozza meg, cserébe minden platformon hasonlóan néz ki.

Teszteredmények:

CIB Bank Online

FunkcióÉrtékelés
Belépés/azonosításKiváló
FőoldalGyenge
Eseti átutalásKözepes
Rendszeres átutalásX
Csoportos beszedési megbízásX
Tranzakciók lekérdezéseGyenge
Szánlakivonat letöltésKözepes
Tranzakciós bizonylat
Számlakivonathasználhatatlan
Alkalmazás összességében:Közepes (52,14%)

Mint az eredmény mutatja egészen használható alkalmazással van dolgunk, és szerintem nem kellene sok erőfeszítés ahhoz, hogy még jobb legyen. A felületen elhelyezett gombok hiányzó feliratozását mindenképpen pótolnám.

a hiányzó funkciók (az értékelésben X-szel jelölve) fájnak, ezek a régi alkalmazásban érhetőek el. Lássuk most azt!

CIB Internet Bank

A CIB Internet Bank egy Java alapú asztali alkalmazás, mely valamikor még böngészőben futott, de amióta az Oracle a Java futtató rendszert már kereskedelmi termékként kínálja, csak önálló programként telepítve futtatható a CIB Internet Bank. Tehát először letöltjük a CIB hivatalos oldaláról, telepítjük és csak utána használható.

Elsőként tehát az alkalmazást letöltöttem az operációs rendszernek megfelelően. A letöltött telepítőt gond nélkül lefuttattam, majd a telepítés befejezése után az alkalmazást elindítottam.

Az eredményről sajnos csak szövegesen tudok beszámolni, mivel érdemi vizsgálatot végezni nem voltam képes.

Az alkalmazás vakon kezelhetetlen. Mivel OCR használattal valamennyire értelmezhető szöveget sikerült varázsolni, valószínűsíthetően teljesen egyedi grafikus kezelőfelülettel van dolgunk.

Abban sem vagyok biztos, hogy egér nélkül, csak billentyűvel navigálható-e a felület. Az indításkor egérmozgatást vár el a kezelőtől, feltételezhetően ezzel generál a program valami véletlen kulcsot a titkosításhoz. Az egérmozgatást minden esetre megtettem, de az utána megjelenő bejelentkező képernyőn ismét elakadtam, ott már nem lehet tovább jutni. A CIB Internet Bank alkalmazás tehát nem értékelhető és nem nagy merészség kijelenteni, hogy vakon használhatatlan.


CIB Bank Online elérése: https://online.cib.hu/responsive/logon

CIB Internet Bank URL-je: https://www.cib.hu/Maganszemelyek/digitalis_bank/ibank-login/ibank-telepites