Egy (majdnem) jó alkalmazás

K&H Bank – lakossági e-bank

A K&H webes banki felületének elérhető a demója, amit kíváncsian meg is néztem. Azonnal feltűnt, hogy az azonosítást kihagyva rögtön az ügyintéző felületre kerülök, ahol mindenféle banki ügyletet intézhetek. Mivel ezt elsőre nem értettem, kicsit utána néztem a dolognak. Azt szűrtem le, hogy minden bizonnyal nem akartak kétlépcsős azonosítást demó jelleggel megvalósítani, ezért ezt a lépést nemes egyszerűséggel kihagyták. Viszont úgy érzem, hogy az azonosítási megoldás lesz az achilles-sarka – vakon való használhatóság szempontjából – az e-banknak.

Jöjjön most az értékelés.

FunkcióÉrtékelés
Belépés/azonosításKiváló
Főoldal
Eseti átutalásKiváló
Rendszeres átutalásKiváló
Csoportos beszedési megbízáshasználhatatlan
Tranzakciók lekérdezéseKiváló
Szánlakivonat letöltésnincs
Tranzakciós bizonylatGyenge
Számlakivonatnincs
Alkalmazás összességében:JÓ (63,69%)

Az eredmény megbízhatóan mutatja, hogy az, amit tesztelni tudtam a demó alkalmazásban, többnyire jól használható nem látók számára.

Felmerülhet, hogy miért szerepelnek a táblázatban értékek a bejelentkezés sorban, ha nem tartalmazza a demó megoldás. Megnéztem az éles bejelentkezés működését, és azt értékeltem, amit ott találtam. Helyénvalónak érzem felhívni az megoldás tervezők figyelmét arra, hogy vakom egy képernyőn megjelenő QR kódot igen kis valószínűséggel lehet leolvasni. Ez a belépést és a tranzakciók aláírását is érinti.

Mivel a demó alkalmazásban számlakivonatot lekérni nem lehet, így az ezzel kapcsolatos funkciókat nem tesztelhettem.

Sajnos találtam itt is néhány vezérlő elemet, ami nem működik egér nélkül. A csoportos beszedés például egy nem végigvihető folyamat.

Nem javaslom a naptárnézet gombok használatát sem, szerencsére ez könnyen mellőzhető, mivel a dátumok beírhatók a megfelelő mezőkbe.

Összegzés

A belépés technikai megoldása miatt nem tudom az állítani, hogy – a jó eredmény ellenére – vakon használható az e-bank. Mielőtt bárki elkötelezi magát, erről győződjön meg! (Kommentben szívesen olvasnék az esetleges tapasztalatokról.)


Az alkalmazás itt érhető el: https://ebank.sso.kh.hu/ebank-demo/